Nieren en bloeddruk hebben veel met elkaar te maken. De nieren regelen voor een belangrijk deel het vochtgehalte, het zoutgehalte en de hoeveelheid bloed in de bloedsomloop. De hoogte van de bloeddruk hangt hier mee samen. Nieraandoeningen kunnen de bloeddruk verhogen. Omgekeerd kan hoge bloeddruk weer afwijkingen aan de nieren veroorzaken waardoor een neerwaartse spiraal ontstaat.

Het kan heel goed zijn dat uw huisarts vast loopt met de mogelijkheden uw hoge bloeddruk goed onder controle te krijgen. Dan kan zeker de hulp van de nefroloog gevraagd worden, want de nier is het orgaan dat de bloeddruk reguleert.

Wij gaan kijken naar mogelijke onderliggende oorzaken, is er sprake van een nierziekte die de bloeddruk opjaagt, welke medicijnen er gebruikt worden en welke juist niet. Wij streven er naar dat met uitleg (medicatie inname, life style, adviezen) en de goede medicijnen uw bloeddruk gereguleerd wordt. Indien alles stabiel is, wordt u weer terug verwezen naar uw huisarts.

Het bezoek aan de poli in de praktijk.

Voorbereidend onderzoek door ons vóór het eerste bezoek garandeert snelle evaluatie en in principe terug verwijzing naar uw huisarts tenzij verder behandeling noodzakelijk is.

U belt met de polikliniek Nefrologie (Almere: 036-8689230; Lelystad en omstreken 036-8687777). U krijgt dan een afspraak en uitleg over de voorbereidende urine en bloedonderzoek, en altijd een echo van de nieren.

Onze hele korte wachttijd is geheel onafhankelijk van de ernst van de aandoening.

U wordt gezien in het Dialysecentrum, omdat daar de polikliniek Nefrologie gevestigd is.