Voeding

Een goede voedingstoestand heeft veel invloed op uw conditie. Wanneer u zich beter voelt geniet u meer, voelt van het leven u zich sterker en heeft u meer weerstand. Kennis van goede voeding is speciaal van belang voor de nierpatiënt of deze nu dialyseert of dat (nog) niet doet.

De voedingstoestand is zo belangrijk dat iedereen die als patiënt in het centrum komt te maken krijgt met de diëtist. De diëtist werkt niet als solist maar werkt nauw samen met de nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werker. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw situatie.

Van algemene tot persoonlijke adviezen

Tot de algemene adviezen betreffende het dieet voor nierpatiënten behoort het zoutbeperkte dieet. Dit omdat zout veel invloed heeft op hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine. Ook veroorzaakt zout een dorstprikkel. Dit is vaak ongunstig want veel dialyse patiënten hebben vaak minder urineproductie en voor hen is te veel drinken ongunstig.

Het wennen aan minder zout  is dus van belang. Hierover krijgt u informatie en recepten en tips. Ook proberen we regelmatig in de praktijk te laten zien hoe je lekker kan koken zonder zout. Dit doen we door kookworkshops te geven. Er wordt dan onder leiding van een ervaren dieetkok gekookt. Behalve dat dit vaak gezellige bijeenkomsten zijn leert u ook hoe u zout kan vervangen. Vaak krijgt u de gemaakte recepten mee naar huis.

Over eiwit en zout: op bezoek bij de diëtist van het dialysecentrum. Bekijk voor meer informatie het filmpje hieronder:

Via de nieuwsbrief kunt u op de hoogte blijven wanneer wij kookworkshops organiseren.

De diëtist let goed op uw voedingstoestand omdat de dialyse met alles wat er bij komt kijken kan uitwerken in een verminderde eetlust. Gevolg kan zijn dat er te weinig gegeten wordt om een goede voedingstoestand te handhaven. Dit resulteert in ongewenst gewichts- en conditie verlies. De diëtist zal samen met u een plan maken om de voedingstoestand te verbeteren.

Vooral meedenken

Als diëtisten willen we vooral rekening houden met uw persoonlijke situatie en daar dan onze adviezen aan aanpassen. U weet als geen ander waar u toe in staat bent en wat u wil bereiken. Van ons kun u verwachten dat u kennis op ons gebied verkrijgt en wij zullen u ook praktisch helpen om uw doelen zo goed mogelijk te behalen.

 

Tips

Boek “Eten met plezier”
Belangrijke informatie die iedere nierpatiënt dankzij de Nierstichting krijgt, is het boek: “Eten met plezier”. Het is meer dan een kookboek. Het geeft op een degelijke wijze weer wat er allemaal van belang is voor nierpatiënten rondom voeding. Dus niet alleen recepten, maar het waarom een dieet geadviseerd wordt, staat toegelicht. Met behulp van lijsten in dit boek kan ook berekend worden hoeveel met nu eet van bepaalde belangrijke stoffen zoals natrium en kalium.

Boek eten met plezier

Dieetinzicht.nl
Deze site is ook weer een goed privé initiatief. Op “Dieetinzicht” is een tabel te vinden om uit te rekenen hoeveel kalium men bijvoorbeeld eet. Aan de hand van deze tabel kan dit echter automatisch berekend. U moet zich wel aanmelden bij deze site en o.a. een wachtwoord kiezen. Als u uw menu heeft laten berekenen door het programma, kunt u deze berekening per e-mail naar uw eigen diëtist laten sturen ter beoordeling. Wel even het e-mail adres van uw eigen diëtist navragen en hem of haar hierover informeren.
Ook staan op deze website verschillende categorieën genoemd waar de voeding volgens bepaalde kenmerken wordt berekend. In het geval van een dieet bij chronische nierinsufficiëntie of dialyse kiest men de categorie “Chronische Nierinsufficiëntie”.

Eettabel
De “Eettabel” is een uitgave van het Voedingscentrum. Hierin op te zoeken hoeveel eiwit en natrium in een groot aantal producten aanwezig is. Helaas geen getallen voor kalium. Maar door het handzame formaat wel handiger mee te nemen dan “Eten met plezier”.

Andere websites

Er zijn op internet een aantal (vaak persoonlijke) websites te vinden die met name over het koken met minder zout handelen. Hier een kleine selectie die naar onze mening de juiste informatie bieden:

Erna’s ongezouten website
Dit een persoonlijke site van de in 2008 overleden Erna Boertien-Veuger. Hier vindt men recepten en ook kookboeken over het onderwerp koken zonder zout.

Niernieuws
Deze site wil onafhankelijk nieuws verschaffen over alle dingen die de nierpatiënt aangaat.
Wij hebben haar opgenomen omdat er een aantal natriumarme recepten (links in kantlijn) zijn opgenomen en met wil hier ook een actuele lijst met winkels waar natriumarme producten te verkrijgen zijn. Dit laatste is een goed initiatief dat zoveel mogelijk gestimuleerd moet worden.

Nierpatiënten Vereniging Nederland
U kent deze site vast. We willen hem toch opnemen in deze lijst en wel in het bijzonder de link met de pagina over voeding. Hier treft u over allerlei onderwerpen betreffende de voeding informatie. Dus niet alleen voedingsinformatie over zout maar ook bijvoorbeeld over fosfaat.